Testissä: Synology DS411 – neljän kiintolevypaikan NAS-asema

Now Reading
Testissä: Synology DS411 – neljän kiintolevypaikan NAS-asema

Synology logoSaimme tunnetulta verkkotallennusratkaisuja valmistavalta Synologyltä testiimme yhtiön alemman hintaluokan koti- ja pientoimistokäyttöön suunnatun Synology DS411 -nimellä tunnettavan ja ilman kiintolevyjä myytävän NAS-aseman eli rungon, jonka ostaja voi varustaa mieleisillään kiintolevyillä tarpeiden mukaan.

Laitteeseen voidaan asentaa maksimissaan neljä sisäistä 3,5″ SATA-kiintolevyä ja tallennustilaa on mahdollista kasvattaa vielä laitteen takaa löytyvien kahden USB 2.0- ja eSata -porttien avulla.

 Tekniset tiedot:

  • Prosessorin kellotaajuus : 1.6 GHz
  • Rautatason salaus
  • Muisti : DDR3 512MB
  • Sisäiset kiintolevypaikat : 3.5″ tai 2.5″ SATA(II) X4 (toimitetaan ilman kiintolevyjä)
  • Maxksimi kiintolevykapasiteettiy : 12TB (4X 3TB HDD) (Kapasiteetti vaihtlee RAID:ia käytettäessä RAID-tyypin mukaan) (Katso tuetut kiintolevyt)
  • Väylät ulkoisille kiintolevyille : USB 2.0 -portti 2kpl, eSATA-portti 1kpl
  • Fyysiset mitat (KxLxS) : 184 X 168 X 230 mm
  • Paino : 2.23Kg
  • LAN : Gigabit X1
  • Herätys LAN/WAN -kautta

marvell-armada300

Laitteen prosessorina häärii Marvellin Armada 300 -nimeä kantava ARM-prosessori, jonka kellotaajuus on 1600 MHz. Prosessori sisältää 256 kilotavun edestä L2-tason välimuistia ja huolehtii kaikista laitteen toiminnoista aina salausta myöten.


 Kuvat:

 MG_5327

Synology DS411 -NAS toimitetaan perinteisessä koristelemattomassa ruskeassa pahvilaatikossa.

 MG_5329

Ruskean suojapahvilaatikon sisältä löytyy kuitenkin huomattavasti näyttävämpi kantokahvallinen pakkaus, joka on tarkoitettu kaupan hyllyssä pidettäväksi.

 MG_5330

Pakkauksen kylkiin on painatettu laitteen ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista kertovia logoja ja kuvia.

 MG_5333

Pakkausta avattaessa tulee vastaan teksti, jossa kehotetaan tarkistamaan, että pakkauksen sisältö on oikea.

 MG_5334

Ensimmäisenä paketista purkautuu laitteen virtajohto.

 MG_5335

Virtajohdon jälkeen päästään käsiksi itse laitteeeseen ja tarvikelaatikkoon.

 MG_5339

Tarvikelaatikko avoinna. Sen sisältä löytyvät kiintolevyjen kiinnittämiseen tarvittavat ruuvit, laitteen muuntaja, ohjekirjat ja asennuksessa tarvittavat ohjelmat sisältävä CD-ROM-levy.

 MG_5338

Itse NAS-asema on pehmeän solumuovin suojassa.

 MG_5342

Synology DS411 NAS-asema vapautettu pakkauksensa kahleista ja valmiina kiintolevyjen asennukseen sekä tarkempaan tutkimukseen.

 MG_5344

Jotta asemaan pääsee asentamaan kiintolevyt pitää kuvassa näkyvät neljä sormi ruuvia kiertää auki jolloin takaseinä aukeaa taaksepäin ja kotelon kuoret voi nostaa pois paikaltaan.

 MG_5347

Y.S. Techin 80 mm tuulettimet on suojattu myös sisäpuolelta sormiraudoilla.

 MG_5349

Laite valmiina kiintolevyjen asennukseen.

 MG_5354

Hyvin pienen, ellei suorastaan olemattoman jäähdytyssiilin tai oikeastaan jäähdytyslevyn alla lepää 1,6 gigahertsin kellotaajudella tikittävä Marvell Armada 300 ARM-suoritin.

 MG_5358

Kiintolevyt asennetaan perinteisesti ruuveilla muovisiin kuvassa esillä oleviin kelkkoihin, joita ei kuitenkaan ole varustettu minkäänlaisilla värinänvaimennuskumeilla.

 MG_5362

Kuvassa asemaan suikahtavat kiintolevyt, malliltaan Seagaten Barracuda 7200.12 1TB.

 MG_5366

Ensimmäinen levy asennettu kelkkaansa. Keskimmäisen ruuvinreiän funktio on kelkan lukitseminen itse NAS-aseman runkoon.

 MG_5371

Molemmat levyt asennettu ja lukitettu paikalleen.

 MG_5375

Laitteen liittimet kuvassa vasemmalta alkaen: muuntajalta tuleva virtajohto, gigabitin RJ45-verkkoliitäntä, kaksi USB 2.0 -porttia, reset-painike ja viimeisenä oikeassa laidassa on yksi eSata-portti.


Asennus ja hallintaohjelmisto:

Käymme seuraavaksi läpi laitteen käyttöönoton ja kerromme kuva kuvalta miten laitteen otimme käyttöön sekä säädimme RAID1 -konfiguraation käyttämällä kahta Seagaten Barracuda 7200.12 1TB SATA -kiintolevyä, jolloin Synology DS411 NAS -asemaan jäi tilaa vielä kahdelle  kiintolevylle.

 Asennus 1

Asennus alkaa asentamalla laitteen mukana toimitettavalta CDROM-levyltä hallintaohjelmisto.

Asennus 2

Ohjelmiston asennuksen jälkeen on luonnollisesti edessä itse ohjelmiston käynnistäminen.

Asennus 3_s

Synology Assistant ohjelmisto etsii ensi töikseen verkosta kaikki Synologyn laitteet ja listaa ne.

Asennus 4_s

Seuraavaksi pitää listasta valita löytynyt uusi asema ja painaa valikosta Install-nappia, jolloin itse aseman käyttöönotto alkaa.

Asennus 5_s

Ennen asennuksen aloittamista pitää valita DSM-tiedosto joko asennus CD:ltä tai ladata Synologyn sivuilta. Uusin mahdollinen on luonnollisesti yleensä paras vaihtoehto.

Asennus 6_s

DSM-tiedosto ladattu ja valittu. Seuraavaksi asennus pääsee jatkumaan.

Asennus 7_s

Vuorossa on järjestelmänvalovojan salasanan luonti ja aseman verkkonimen valinta.

Asennus 8_s

Salasanan luomisen jälkeen päästään taas hieman eteenpäin.

Asennus 9_s

Päädyin käyttämään DHCP-palvelimen antamaa IP-osoitetta, jota valmistajakin suosittelee käytettäväksi.

Asennus 11_s

Järjestelmän luonti kestää noin 5-10 minuuttia, jonka aikana ehtii juomaan sopivasti kupillisen kahvia.

Asennus 12_s

Vielä lähes minuutti jäljellä.

Asennus 14_s

Viimein järjestelmä on asennettu laitteen kiintolevylle. Seuraavaksi seuraa RAID-pakan luonti.

WEB-hallinta:

Web 1

Laitteen käyttöönottoa jatketaan seuraavaksi nettiselaimella käyttämällä osoitteena laitteen IP-osoitetta. Sisäänkirjautumien tehdään aiemmin luodulla admin-salasanalla.

Web 2_s

Synologyn WEB-hallinta on varsin selkeä ja yksinkertainen käyttää. Ensimmäisellä kerralla järjestelmä näyttää kädestä pitäen mitä pitää tehdä. Eli aloitamme valikon ylimmäisellä kohdalla ja luomme kiintolevyille osiot ja tiedostojärjestelmän. * (* = Kuva suurenee klikkaamalla)

Web 3_s

Kuten kuvasta näkee, ovat tekstiopasteet linkkeineen varsin kattavat ja helppotajuiset. Seuraavaksi siis käynnistetään Storage Manager.

Web 4_s

Valitsimme Custom-asetukset, koska halusimme käydä laitteen mahdollisuudet läpi kuva kerrallaan, ja säätää ne itse mieluisiksi. *


Web 6_s

Seuraavana vuorossa on RAID-pakkaan käytettävien levyjen valinta. *

Web 7_s

Päätimme luoda kahdesta 1TB levystä koostuvan RAID 1 -pakan, joka tarjoaa hyvän turvan tiedostoille, mutta tällöin kahta identistä levyä käytettäessä toisen levyn kapasiteetti menee ikään kuin hukkaan, koska molemmat levyt sisältävät saman datan. *

Web 8_s

Seuraavana vuorossa on suositeltu levyjen pintatarkistus, joka ainakin käytetyillä kiintolevyillä on varsin suositeltava toimenpide. *

Web 9_s

Järjestelmä aloittaa RAID 1 -pakan luonnin. *

Web 10_s¨

Itse tiedostojärjestelmän luonti ja levyjen pinnan tarkistus kestää kauan. Tässä välissä voi lähteä jo sitten vaikka ravintolaan syömään tai nukkumaan. * 

Web 11_s

Muutaman tunnin kuluttua prosessi on valmis. *

Web 12_s

HDD Management näyttää myös levyjen olevan valmiita. * 

Web 13_s

Seuraavaksi vuorossa on kansioiden luonti ja niiden jakoasetuksien säätäminen. * 

Web 14_s

Ensin luodaan kansio joka jaetaan. Kyseisen kansion näkymisen voi kätevästi estää verkkoyhteyksissä rasti ruutuun menetelmällä, jolloin tähän pääsee käsiksi tietämällä kansion nimen ja polun. *

Web 15_s

WEB-hallinnan kautta voidaan myös automaattisesti sallia kansion käyttö ja muokkaus kaikille asemaa käyttäville. * 

 Web 16

Indeksoinnin voi kytkeä pois päältä, jolloin levyjen kuormitus pienenee, mutta tiedostojen etsintä kestää paljon kauemmin.

Web 17_s

Seuraavana on vuorossa käyttäjien oikeuksien valinta.

Web 18_s

Advanced privileges -välilehdeltä voidaan esimerkiksi estää FTP-yhteyden yli tapahtuvia tiedostojen muutoksia ja latauksia.

Web 19_s

Synologyn WEB-hallintaohjelmiston hallintapaneeli, jossa suuret määrät erilaisia säätöjä. *

Web 20_s

Win/Mac/NFS-valikosta löytyy WINS-palvelimen käyttöönotto ja sen asetukset.*

Web 24_s

FTP-valikosta löytyy puolestaan FTP-palvelimen asetusten hallinta. * 

Web 27_s

System Information / Service -valikosta löytyy listaus laitteessa käynnissä olevista palveluista. Listassa on varmasti liuta monia kiinnostavia nimiä. * 

Web 28_s

Package Center -kuvakkeen kautta päästään lataamaan ja asentamaan alitteeseen isää palveluita Synologyn palvelimelta, mikä on kätevä ominaisuus. * 


 Testit ja loppusanat:

Kaytto 1

Synologyn DS411 NAS -asema näkyy ainakin Windows-koneilla osana kotiverkkoa muiden laitteiden rinnalla. Ensimmäisellä käyttökerralla pitää antaa aikaisemmassa vaiheessa asetetut käyttäjätunnukset ja salasana, jotta kiintolevyihin pääsee käsiksi Windowsin tiedostonhallinnasta.

Kaytto 2

Tunnusten antamisen jälkeen laitteen kiintolevyä voidaan käyttää kuten muitakin jaettuja kansioita kotiverkon muilla tietokoneilla.

Intel NASPT

Kytkimme DS411 NAS -aseman kiinni toimistomme 16-porttiseen HP:n gigabitin kytkimeen ja ajoimme Intelin NAS-asemia varten kehittämän NASPT-testin (Intel NAS Performance Toolkit) , joka mittaa NAS-asemien tiedonsiirron nopeutta monella eri synteettisellä testillä, jotka vastaavat todellisuutta yllättävänkin tarkasti. Kirjoitusnopeus oli suorastaan hämmästyttävän hyvä antaen 102,7 – 106.0MB/sek lukemia. Useammalla levyllä ja esimerkiksi RAID 5 -tasolla saavutettaisiin paremmat lukunopeudet, mutta kirjoitusnopeus heikkensi.

Laite on erittäin nopea ja pienen kokoinen tarjoten myös riittävästi laajennusmahdollisuuksia tulevaisuuden varalle. Laitteen energiankulutus on myös erittäin pientä eikä laitteen kahden 80mm tuulettimen tuottamaa pientä puhinaa juuri kuule. Käyttöönotto oli myös erittäin nopea prosessi ja laitteeseen saa hankittua suuret määrät lisäsovelluksia mikäli tälläisille näkee tarvetta. Torrentit, kuten FTP-yhteydetkin voi näppärästi hoitaa vaikka ajastetusti laitteen lisäsovelluksilla.

Laite ei kuitenkaan pidä korkeasta hintaluokastaan huolimatta sisällään hotswap-ominaisuutta, joka mahdollistaisi rikkoutuneen kiintolevyn vaihdon lennossa toiseen ja korkea hinta pudotti laitteen hopealle, koska laaja ja erittäin pätevä ohjelmistopaketti ei kuitenkaan ole mielestämme korkean hinnan ainoa peruste. Samalla rahalla näppäräsorminen käyttäjä rakentaa sopivaa ITX-koteloa ja emolevyä käyttämällä huomattavasti nopeamman ja laajemmat käyttömahdollisuudet tarjoavan laitteen ja rahaa jää vielä ylikin.

Hyvä ”Tee Se Itse” -NAS-ratkaisu koostuisi esimerkiksi Fractal Design Array R2 NAS -kotelosta, Gigabyten GA-E350-USB3 -emolevystä ja yhdestä 2GB tai 4GB DDR3 -muistikammasta. Käyttöjärjestelmäksi voi valita vaikka ilmaisen FreeNASsin tai käyttää jotain muuta. Kokoonpanon käyttöjärjestelmä pitää tällöin asentaa erilliselle levylle tai vaikka USB-muistitikulle. Valmis NAS-paketti on tietysti valmis ja kokonaisuuden kattavalla takuulla varustettu, mutta itse tekemällä saa usein hieman paremmin omia tarpeitaan vastaavan ennen kaikkea halvemmalla. Lisäksi omatekoisen ratkaisun saa suoraan kiinni näyttölaitteeseen ja sitä voi käyttöjärjestelmästä riippuen käyttää vaikka HTPC-tietokoneena samanaikaisesti. Toimistoon tai kotitoimistoon Synologyn DS411 on hinnastaan huolimatta oiva valinta.

Synology DS411 -neljän kiintolevypaikan NAS-asema:

Plussat ja miinukset:

+ Jatkuvasti päivittyvä ohjelmisto

+ Erittäin helppo käyttöönotto

+ Laajat ja alati kasvavat ohjelmalliset ominaisuudet

+ Fyysisesti pieni

+ Pieni energankulutus

+ Lähes äänetön

+ Hyvät laajennusvarat

– Kallis

– Ei tukea hotswapille

mato78 silver

 

Synology DS411 NAS -aseman tuotesivut

Synology DS411 NAS -asema Geizhals-hintaseurantapalvelussa

Kotimaisesta hintaseuranta.fi -palvelusta kyseistä asemaa ei löytynyt, olipa yllätys. Muutamisa kotimaisista liikkeistä kyseistä asemaa kuitenkin löytyy, kuten verkkokauppa.com. Kotimaan liikeiden hinnat vaihtelevat 399 – 470 euron välimaastossa.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
100%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.