mySafety -yhtiön tekemän tutkimusen mukaan identiteettivarkauksia tehdään suomessa joka tunti

Now Reading
mySafety -yhtiön tekemän tutkimusen mukaan identiteettivarkauksia tehdään suomessa joka tunti

Viidesosa suomalaisista tekee verkko-ostoksensa älypuhelimella. Vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn mukaan puhelinostoissa korostuu ihmisten hätäisyys: sopimustekstit ohitetaan, ja verkkokaupan tietoja ei tutkita kunnolla. Kun maltti ei riitä, riski joutua huijausten ja identiteettivarkauden kohteeksi kasvaa.

Puolet suomalaisista tekee verkko-ostoksia joka kuukausi*. Heistä 20 prosenttia käyttää ostosten tekoon älypuhelinta, mutta ostoksia ei tehdä niin huolellisesti kuin tietokoneella.

Vakuutus- ja turvayhtiö mySafetyn vakuutuskäsittelijä Sari von Holtenin mukaan tällöin vaarana on joutua sekä verkkokauppahuijauksen että identiteettivarkauden kohteeksi.

”Puhelimella on totuttu toimimaan nopeasti, ja moni tekee myös verkko-ostokset hätäisesti. Ihmiset saattavat edetä mobiiliostoksissaan niin, että sopimuksia ja kauppaehtoja ei lueta ja tutkita kunnolla. Turva-asioita ei yksinkertaisesti malteta lukea ennen kuin syötetään omat tiedot ja hyväksytään kauppa”, von Holten sanoo.

mySafetyn tuoreen kyselytutkimuksen** mukaan lähes kolmasosa identiteettivarkauksista saa alkunsa verkossa. Varkauksia tehdään esimerkiksi tietomurron, sähköpostin tai sosiaalisesta mediasta urkittujen tietojen avulla. Joka toiselle suomalaiselle koituu varkaudesta taloudellista vahinkoa.

Käytä verkkokaupan sovellusta selaimen sijaan

Monet verkkokaupat eivät välttämättä tue mobiilikäyttöliittymää, jolloin sivusto voi olla hankalakäyttöinen. Von Holtenin mukaan tämä lisää hätäisyyttä. Hän suositteleekin selaimen sijaan verkkokaupan oman sovelluksen käyttöä, jos ostokset haluaa tehdä puhelimella.

”Verkkokauppojen sovellukset on tehty ostamista varten, joten ne ovat yksinkertaisempia. Silloin myös välttyy suuremmalla todennäköisyydellä ponnahdusikkunoilta ja vääriltä klikkailuilta, jotka voivat viedä pois kaupan sivuilta”, hän sanoo.

Hän korostaa myös sitä, että verkkokaupassa kannattaa täyttää vain vaaditut tietokentät. Henkilötunnusta ei kannata missään nimessä laittaa tietoihin, jos sitä ei vaadita.

Päivittäin varastetaan yli kolme identiteettiä – varkauksia selvitetään yhä harvemmin

Verkossa piilee aina identiteettivarkauden riski, minkä vuoksi von Holten korostaa huolellisuutta ostosten teossa.

mySafetyn tutkimuksen mukaan jo lähes 160 000 suomalaista on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi. Viimeisen vuoden aikana tapauksia sattui yli 30 000, eli keskimäärin yli kolme suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi joka tunti.

Identiteettivarkauden rikoksia selvitetään yhä vähemmän. Viimeisen vuoden aikana tapahtuneista identiteettirikoksista, joista koitui taloudellista haittaa, selvittämättä jäi 40 prosenttia. Rikoksia siis selvitettiin puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin selvittämättä jäi hieman alle kolmasosa taloudellista vahinkoa aiheuttaneista identiteettivarkauksista.

mySafetyn tutkimuksen mukaan verkossa tapahtuvat rikokset myös huolestuttavat suomalaisia. Verkkokauppahuijaukset huolestuttavat suomalaisia jopa lompakkovarkauksia ja kännykkävarkauksia enemmän.

Näin teet verkossa turvallisesti ostoksia:

  • Tarkista, onko yritys luotettava. Tutki kaupan tietoja ja etsi yrityksen nimi, kotipaikka, osoite, puhelinnumero ja yhteystiedot. Jos tietoja ei löydy, ne ovat epämääräiset tai esimerkiksi sähköpostiosoite on erikoinen, epäile verkkokaupan luotettavuutta.
  • Vältä suojaamattomassa verkossa toimimista.
  • Varmista, että olet varmasti oikealla sivulla etkä kaupanteon aikana vahingossa joudu toiselle sivulle.
  • Harkitse, kuinka moneen paikkaan laitat tietojasi. Viisainta on täyttää verkkokaupassa vain vaadittavat tiedot.
  • Lue kaupan hyväksymisehdot ja sopimustekstit tarkasti, jotta tiedät, mihin sitoudut.
  • Älä tallenna pankki- tai luottokortin tietoja laitteelle, jolla teet ostoksia.

Lataa kuva tästä: https://kaikuhelsinki.kuvat.fi/kuvat/mySafety/Verkkokauppa_mobiiliostokset/

Lähteet:
* Verkkokauppa Pohjoismaissa 2017 –tutkimus (PostNord)

** Tiedot ovat peräisin mySafetyn teettämästä ja Research Insight Finlandin toteuttamasta identiteettivarkaustutkimuksesta. Tutkimus tehtiin helmi–maaliskuussa vuonna 2018, ja siihen vastasi 3 140 suomalaista, jotka ovat iältään 18–75-vuotiaita.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Suni Sami