Päivä ilman COBOLia

Now Reading
Päivä ilman COBOLia

kuva12Kuvittele, mitä tapahtuisi, jos pankkiautomaatit lakkaisivat toimimasta, luottokorttimaksuja ei voitaisi käsitellä, verkko-ostoja ei tunnistettaisi ja kassakoneet eivät toimisi. Mitä tekisit? Monet nykyään käytössä olevat jokapäiväiset sovellukset perustuvat COBOLiin. Pankkiautomaattien ja luottokorttipalvelujen kaatuminen pysäyttäisi käytännössä kokonaisten kaupunkien toiminnan.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa epätodennäköiseltä, tällainen mahdollisuus on olemassa, jos COBOLiin perustuvat järjestelmät lakkaavat toimimasta. Vuosien saatossa COBOL on kuitenkin kokenut useita muutoksia, joten sen nimeäminen kuolleeksi ohjelmointikieleksi on liian aikaista.

Vallalla olevan näkemyksen vastaisesti COBOLilla kirjoitetut sovellukset eivät ole aikansa eläneitä, vaan niitä voidaan edelleen kehittää. Eri arvioiden mukaan ympäri maailmaa on toiminnassa yli 200 miljardia riviä COBOLilla kirjoitettuja sovelluksia, ja kieltä käytetään yli 30 miljardin tapahtuman käsittelyyn joka päivä. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan kaikista maailman yrityksistä 60–80 % on edelleen riippuvaisia COBOLista.

COBOL on siis edelleen hyvin toimiva, erittäin laajasti käytössä oleva, elinkelpoinen ja joustava ohjelmointikieli, joka toimii liiketoiminnan tukena suurimmalle osalle maailman yrityksistä ja jota päivitetään jatkuvasti vastaamaan liiketoiminnan tarpeisiin. COBOL on ollut mukana tietoteknisen kehityksen kaikissa vaiheissa, ja se on edelleen liiketoiminnan kannalta keskeisten sovellusten kulmakivi.

kuva11

COBOLia tehokkaasti käyttävä IT-tiimi pystyy tuottamaan joustavia liiketoiminnan järjestelmiä, jotka ovat siirrettävissä uusille alustoille. Näin voidaan pidentää liiketoiminnan ydinsovellusten käyttöikää tai laajentaa niitä vastaamaan asiakkaiden kasvavia odotuksia. Kustannussyistä IT-järjestelmien täydellinen uusiminen ei nykyisessä taloustilanteessa tule kysymykseen. Olemassa olevia ydinsovelluksia poistettaessa hävitetään myös arvokkaita investointeja ja tuotetaan perusteettomia riskejä ja kustannuksia. Sen sijaan sovellukset tulisi siirtää uusiin ympäristöihin, kuten pilvialustoille.

Yksi COBOLin vahvuuksista on integroitavuus, jonka ansiosta COBOLiin perustuvat sovellukset ovat alusta alkaen olleet hyvin joustavia. COBOL on voitu integroida yhtä hyvin aikaisemmin Assemblerin ja keskustietokoneiden tai C- ja C++-kielien ja avoimien järjestelmien kuin tämän päivän .NET- ja JVM-alustoille kehitettyjen tai pilveen siirrettävien komponenttien kanssa. Yrityksen infrastruktuuriltaan erilaiset osastot voivat hyödyntää laajasti COBOLilla luotuja liiketoimintapalveluja. COBOLin integroitavuus ja sen soveltuvuus erilaisille alustoille vuosikymmenien aikana kertoo kielen elinvoimaisuudesta.

Kiistattomien etujensa ansiosta COBOL tulee säilymään merkittävässä asemassa erilaisissa sovelluksissa vielä pitkään. Sovelluksen tärkein tehtävä on liikearvon tuottaminen. COBOL on viimeisten 50 vuoden ajan ollut luomassa innovaatioita ja liiketoiminnan kasvua, ja meidän tehtävämme on varmistaa, että nämä voimavarat ymmärretään, niitä suojellaan ja niistä saatava hyöty pystytään maksimoimaan.

Thomas Sopp, Nordic Director, Micro Focus

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.