Intelin prosessorikantasekoilu

Now Reading
Intelin prosessorikantasekoilu

Intel aikoo iskeä jälleen uudella prosessorikannalla. LGA1156:n korvaajaksi on tarjolla Sandy Bridge -prosessorien mukana tuleva LGA1155. Intelin historian tuntien tässä ei ole mitään yllättävää. Katsotaan onko asialla merkitystä ja myöskin kootut selitykset.

Mitä merkitystä jatkuvasti uusiutuvilla prosessorikannoilla?

Ei oikeastaan mitään, jos vaihtaa koko koneen kerralla. Prosessorit kuitenkin kehittyvät ajan kanssa ja varsinkin tietokoneharrastelijat voivat säästää paljon laittamalla uuden prosessorin olemassa olevaan emolevyyn. Tällainen toiminta on myös hyvin ympäristöystävällistä. Raha ja ympäristönsuojelu ovat tietysti kaksi sanaa, joista suuret yritykset eivät tippaakaan välitä tietokoneiden ollessa kyseessä. Juuri ne tahot, jotka ostavat suuria määriä tietokoneita.

Kootut selitykset

Netin keskustelupalstoilla käydään tästäkin asiasta keskustelua. Intelillä voisi monia olla syytä prosessorikannan vaihtoon. Katsotaan onko muita järkeviä syitä kuin rahastus.

Muistiratkaisu vaihtuu?

Ilmeisesti LGA1155 tukee kahden kanavan DDR3-muistia, joten tämän syyn arvo on nolla.

Prosessorissa on näytönohjain?

Monissa LGA1156-prosessoreissa on myös ja ainoa olennainen vaatimus integroidulle näytönohjaimelle on emolevystä löytyvä FDI-väylä. Prosessorikanta on sama. Tämäkään uudistus ei tarvitse uutta prosessorikantaa.

Prosessorin PCI Express väylien määrä kasvaa?

PCI Express on yhteydessä prosessorin ulkopuolelle ja sikäli selitys voisi mennä läpi. Periaatteessa lisätyt PCI Express -linjat voisivat vaatia enemmän pinnejä prosessorikantaan. Prosessorikannan pinnimäärä ei kuitenkaan ole kasvanut vaan pienentynyt, eli se tästäkin selityksestä.

Väyläratkaisu prosessorilta piirisarjalle on uusittu?

Tämä syy on ensinäkemältä varsin pätevä. DMI-väylän tiedonsiirtokyky kaksinkertaistuu Sandy Bridgessä LGA1156-prosessoreihin verrattuna. Toisaalta uusittukin väyläratkaisu siirtää tietoa 4 GB/s, kun vuonna 2003 julkaistun Athlon 64 -prosessorin Hyper Transport -väylä siirsi 6.4 GB/s. Joten Intel on edelleen jäljessä 7 vuotta vanhaa AMD-ratkaisua eikä tämäkään selitys kelpaa kuin naurunaiheeksi.

Prosessorissa on tehty arkkitehtuurillisia muutoksia?

LGA1156-prosessorit / Sandy Bridge -muutos tarjoaa paljon vähemmän uutta kuin muutos esimerkiksi LGA775-kantaisista Pentium 4 -prosessoreista Core 2 -pohjaisiin prosessoreihin. Sama juttu muutos AMD-puolella Athlon64 / Phenom. Ei mene läpi.

Loppusanat

Ei mitään epäselvää. Intel haluaa ”uudella” prosessorikannalla rahastaa kuluttajia. Uusi prosessori = uusi emolevy sopii yritykselle hyvin. Prosessorin päivittämistä harkitsevien kannattaakin pysyä kaukana Intelistä. Eikä taida tällaisesta, keinotekoisesta emolevyjen myynnin lisäämisestä, olla myöskään Greenpeace kovin mielissään. Kyseiselle järjestölle jälleen yksi iskunpaikka lisää.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.