RV790, eli Radeon HD4890

Now Reading
RV790, eli Radeon HD4890

ati_radeon_graphics_logoHei! Se on sitten ensimmäisen blogimerkinnän aika! Kirjoittelenkin tätä blogia lähinnä perjantaisin, mutta jos jotain oikein mielenkiintoista ilmenee, niin julkaisuja saattaa tulla useamminkin.

Aloitankin blogini suoraan kotikenttäedulla ja valitsin tiiviisti seuraamani RV790-piirin käsittelyyn. Kaikkihan tietävät mistä on kyse? Eli AMD:n uusin tehonäytönohjain: Radeon HD4890, joka perustuu uuteen RV790-grafiikkapiiriin.

RV790:stä alkoi liikkumaan huhuja jo varhain viime vuoden puolella. Tällöin pidettiin lähes varmana, että piiri valmistettaisiin 40nm – valmistusprosessilla ja että se sisältäisi enemmän Stream-prosessoreita kuin pikkuveljensä RV770. Toisin kuitenkin kävi.

Kun RV790-piiriin perustuvan näytönohjaimen nimi ristittiin lopulta Radeon HD4890:ksi, alkoi ainakin allekirjoittaneella pienet epäilyt, että RV790 olisi lähes identtinen RV770:n kanssa, koska AMD:n mukainen nimeämiskäytäntö antaisi ymmärtää HD4890:n olevan vain korkeammilla kellotaajuuksilla toimiva HD4870:

nomenclature

Yllä oleva kuvio selventää AMD:n nimeämiskäytäntöä. Kun tässä tapauksessa vain nimen loppuosa on muuttunut, voidaan tehdä johtopäätöksiä, että kyseessä on saman generaation ja saman tuoteperheen kortti, mutta loppuosa ”90” vastaisi entistä XTX-merkintää, joka tarkoittaa korkeimmalla kellotaajuudella toimivaa, tässä tapauksessa HD4800-tuoteperheen tuotetta.

Näin asiat menivätkin. Stream – prosessoreiden lukumääräksi on varmistunut 800kpl, joka on sama lukema kuin RV770:ssä, mutta kellotaajuudet ovat kohonneet 750MHz:stä 850MHz:n, joka on ihan hyvä parannus. Muistien kellotaajuutta on nostettu RV770:n 900MHz:stä 975MHz:n. Ja piiri valmistetaan edelleen 55nm – valmistustekniikalla.

Mutta piirin nimi on eri, kuten myös koko ja pinnien sijoittelu. Mitä tämä merkitsee? Ainakin jotain muutoksia on tehty. Huhusivusto Fudzilla kertoikin, että Shaderit ovat tehokkaampia kuin RV770:ssä. Tätä ei kuitenkaan saada aikaan ihan pikkuisilla muutoksilla, ellei esimerkiksi SIMD-ytimien välimuistien kokoa ole kasvatettu? Tämäkin laittaisi piirin suunnittelua uusiksi ja varmasti kasvattaisi piirin fyysistä kokoa.

No ainakin piirin valmistusprosessia on ”optimoitu”, joka tarkoittaneekin, että piiriä voidaan ajella kovemmilla kellotaajuuksilla, kun esimerkiksi virtavuodot ovat pienemmät. Joidenkin testien mukaan RV790:n perustuva HD4890 on saatu ylikellotettua GPU:n osalta jopa Gigahertzin kellotaajuudelle. Tämä lupaileekin hyvää ainakin siltä saralta, että valmistajien ylikellotetut mallit saattavat toimia todella kovilla kellotaajuuksilla. Mitään virallisia suorituskykymittauksia ei ole julkaistu, mutta epävirallisia kylläkin on, kuten esimerkiksi TÄMÄ.

On uudessa piirissä toki muitakin parannuksia, kuten pienennetty virrankulutus 2D-tilassa. Radeon HD4870:aa onkin parjattu pahoin siitä, että piirin kellotaajuudet laskevat 2D-tilassa vain 250MHz, eli 750MHz -> 500MHz. RV790:n perustuvassa HD4890:ssa vastaava 2D – kellotaajuus on ensimmäisten kuvien mukaan 240MHz, joka pienentää virrankulutusta huomattavasti, koska näytönohjaimet ovat kuitenkin suurimman osan ajasta ”2D- tilassa”.

Kun nämä kaikki parannukset lyödään yhteen, on markkinoille luvassa ihan piristävä uutuuskortti. Mitään räjäyttävää suorituskykyparannusta ei missään nimessä ole luvassa, mutta kaikki suorituskykyparannus on plussaa. Mukaan luettuna pienempi virrankulutus ja parempi ylikellottuvuus on kortti HD4870:aa kuitenkin paljon parempi.

RV790:n perustuva Radeon HD4890 julkaistaan viimeisimpien tietojen mukaan jo 2. Huhtikuuta, eli ensi viikon torstaina. Tällöin luultavasti selviää, että mitä muutoksia piiriin on sitten tehty. Allekirjoittanut pysyy tilanteen tasalla ja päivittelee blogia heti, kun tiedetään enemmän.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.