Näin optimoit Canonin DSLR-kameran videokuvaukseen

Now Reading
Näin optimoit Canonin DSLR-kameran videokuvaukseen

Canon logoVincent Laforet on ladannut Vimeoon erittäin hyvän ja nopeasti sisäistettävän oppaan, jossa hän käy nopeasti läpi Canonin videokuvaukseen soveltuvien digijärjestelmäkameroiden asetusviidakon ja näyttää mihin asentoon mikäkin asetus pitää laitttaa, jotta videokuvaa voidaan kuvata parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla.

Päätimme kääntää hänen kirjoituksensa vapaasti suomeksi koska monia lukijoitamme aihe kiinnostaa. Opas on tehty käyttämällä Canon EOS 5D MKII DSLR -kameraa, mutta Canonilla kaikissa DSLR-kameroissa on samalaiset valikot, osassa vain hieman vähemmän säätöjä ja säätövaroja. Esimerkiksi 7D:n kanssa asetukset toimivat aivan samalla tavalla.

Vincent Laforet näyttää alla olevalla videolla oman kameransa asetukset joita hän käyttää kaikissa kameroissaan saadakseen kaikkiin samanlaisen väritasapainon. Videolla verrataan myös kuvanlaatua hänen oman videokuvausprofiilinsa ja Tehnicolor-profiilin välillä.(Voit ladata itsellesi Technicolor-profiilin ja sen asennusohjeet englanniksi -> PDF-formaatissa)

Vincent kertoo, että hänen antamansa asetukset ja säädöt kannattaa ottaa lähtökohdaksi, joita voit vapaasti muokata tarpeen tullen. Hän ei itse muuta näitä juuri koskaan, koska ne hänen mukaansa toimivat lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Hän kuitenkin kieltää koskemasta terävyys eli sharpness-asetukseen, sillä tätä asetusta nostaessa kärsii videokuvan filmimäinen olemus heti.

Hänen mukaansa nämä asetukset toimivat hyvin niin netti, TV-lähetys kuin elokuvan kuvaamiskäytössäkin, mutta vaativat värikorjauksen, värikylläisyyden ja kontrastin noston. Ideana on kuvata mahdollisimman tasaista ja väriköyhää videokuvaa mahdollisimman suurella yksityiskohtien määrällä ja ja isolla valotusalueella. Ottaen huomioon, että Canon 5D pakkaa videon eikä kuvaa tätä RAW-formaatissa, pitää käyttäjän huolehtia siitä, että kuvan tummapää ei tukkeudu ja vaaleapää ylivalotu, sillä nämä ovat virheitä joita ei saa jälkikäsittelyllä korjattua. Jälkikäsittelyssä on aina mahdollista lisätä kontrastia ja värikylläisyyttä, mutta näiden vähentäminen pakatulla videokuvalla on hyvinkin vaikeaa.

5D Mark II Setup from Vincent Laforet on Vimeo.

 Alla Vincentin ohjeet kameran säätöön:

Ensin aseta kamerasi manuaaliasetuksille.

Mene valikkoon ja valitse jakoavaimen näköinen valikkokuvake. Täällä siirry kohtaan nimeltään Live View Menu ja valitse Movie+Stills-asetus sekä Movie Display-asetus. Näillä asetuksilla Live View -toimii videota kuvataessa. (ei 7D:ssa ja 60D:ssa).

Seuraavaksi sinun pitää siirtyä kohtaan Movie Record Size (Videon tall.koko), jossa valitset asetuksen 1920×1080 24p, jonka jälkeen kamerasi kuvaa videota Full HD -resoluutiolla ja yleisimmin elokuvissa käytetyllä kuvanpäivitysnopeudella. 7D:ssa valikko on järjestyksessä neljäs vasemmalta ja esillä vain mikäli kamera on käänneetty videouvaustilaan.

Seuraavaksi siirrytään oranssinväriseen kameran kuvalla varustettuun valikkoon, joka sisältää kameran asetukset. Täällä valitaan Images (kuva). Valikon kolmas kohta on nimeltään Highlight Tone Priority (Ensisijainen huippuvalotoisto) ja kytke tämä pois päältä. Jos toiminto on päällä, pienin valittavissa oleva herkkyys on ISO 200 ja haluamme käyttää pienempää herkkyyttä. Katso tämä Cinema 5D -foorumin keskustelu, niin näet miten HTP-asetus vaikuttaa kuvanlaatuun.

Videokuvauksen aikana sinun kannattaa käyttää ISO 160 -asetuksen kertoimia tai tämän lähintä arvoa (esimerkiksi 1250 ei ole luvun 160 kerrannainen, mutta lähin arvo 1280:lle, joka on luvun 160 kerrannainen). Tätä Vincent suosittelee koska 5D mk II -kamera käyttää digitaalista kohinaa eri ISO-askelien välillä. Teknisesti kyseisen kameran natiivit ISO-herkkyydet ovat ISO 100:n kerrannaisia. Näiden väliin sijoittuvia ISO-herkkyys asetuksia käytettäessä kamera käyttää lähintä natiivia herkkyyttä ja joko hieman yli tai alivalottaa kuvaa.

Pidä kameran sulkimen nopeutena asetusta 50. Tämä on lähimpänä filmikameran suljinta, joka on 180-astetta. Joka kerta kun kuvaat yhden ruudun filmikameralla, tekee suljin yhden täyden kierroksen joten, jos kuvaat nopeudella 24fps tällöin 180-asteen suljin peittää filmitason puolet tästä ajasta tai 1/48-osan sekunnista. Sulkimen nopeus 50 tarkoittaa sitä, että DSLR-kameran sujin on auki 1/50-osan sekunnista, joka on lähin mahdollinen arvo 1/48-osalle johon voimme DSLR-kameroilla päästä. Kyseinen asetus helpottaa pääsemään taas askeleen lähemmäs filmimäistä kuvaa.

Seuraavaksi on vuorossa Vincentin kuvaprofiilin asetukset. Mene takaisin kameran valikkoon, valitse punainen kameran näköinen kuvake (7D:ssa järjestyksessä). Vieritä valikkoa alas ja mene picture style (Kuva-asetukset) -alivalikkoon. Täällä näet lukuisia esiasetettuja kuvatyylejä (kuten myös videolla näkyvä Standardi). Ohita oletusasetukset ja siirry kohtaan nimeltään User Def. 1 (oma asetus1), paina info-nappia, jotta voit editoida kyseistä profiilia. Täällä säädä kuvan tyyli asetukseen Neutral (neutraali). Toimenpide ei ole pakollinen, mutta vaikuttaa seuraavaan asetukseen. Tarkista, että teräsvyys eli Sharpness-asetus on minimiasennossan. Aseta Contrast (kontrasti) -asetus arvoon -4 ja värikylläisyyys eli Saturation puolestaan arvoon -2. Näitä asetuksia laskemalla saat aikaiseksi tasaisemman, väriköyhemmän kuvan ja näin enemmän vapautta jälkikäsittelyyn. Asetuksilla syntyvä kuvaa on vaikeampi tarkentaa minkä takia Vincent suosittelee käyttämään kameran LCD-näyttöön kiinnitettävää Zacuto Z-Finder -etsintä.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
100%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.