Now Reading
ALMA löysi elämän raaka-aineita

ALMA on havainnut Auringon kaltaisia tähtiä hyvin varhaisessa vaiheessa niiden kehitystä ja löytänyt jälkiä metyyli-isosyanaatista, joka on elämän kemiallinen rakennusosanen.

Tämä on kautta aikojen ensimmäinen havainto tästä prebioottisesta molekyylistä lähellä Auringon kaltaisia prototähtiä, joiden kaltaisista omakin aurinkokuntamme kehittyi. Löytö saattaa auttaa tähtitieteilijöitä ymmärtämään kuinka elämä kehittyi Maapallolle.

Kaksi tähtitieteilijäryhmää on valjastanut Chilessä sijaitsevan ALMA-teleskoopin tehokkuuden havaitsemaan monimutkaista orgaanista, prebioottista metyyli-isosyanaatti -molekyyliä usean tähden järjestelmässä IRAS 16293-2422.

Molemmat tutkimusryhmät ovat kyenneet havaitsemaan molekyylejä usealla erilaisella ja tyypillisellä aallonpituudella kautta koko radiospektrin. He löysivät ainutkertaiset kemialliset sormenjäljet nuoria tähtiä niiden kehityksen varhaisimmissa vaiheissa ympäröivien tomu- ja kaasukoteloiden lämpimistä ja tiheistä sisäosista.

Kumpikin tutkimusryhmä tunnisti ja eristi monimutkaisen orgaanisen metyyli-isosyanaatti -molekyylin tunnusmerkit. Sitten he jatkoivat työtä kemiallisilla tietokonemalleilla ja laboratoriokokeilla parantaakseen ymmärtämystämme molekyylin alkuperästä.

IRAS 16293-2422 on usean, hyvin nuoren tähden järjestelmä noin 400 valovuoden etäisyydellä suuressa Rho Ophiuchi -nimisessä tähtienmuodostusalueessa Käärmeenkantajan (Ophiuchus) tähdistössä. ALMA:n uudet tulokset osoittavat, että metyyli-isosyanaattikaasu ympäröi kaikkia näitä nuoria tähtiä.

Maapallo ja muut aurinkokuntamme planeetat muodostuivat Auringon muodostumisen jälkeensä jättämästä materiasta. Auringon kaltaisten prototähtien tutkimuksella voimme siten avata tähtitieteilijöille ikkunan muinaisuuteen, minkä ansiosta he voivat havaita samankaltaisia olosuhteita kuin oman aurinkokuntamme muodostumiseen johtaneet yli 4.5 miljardia vuotta sitten.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
22%
Mahtavaa
72%
Ei hyvä
6%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.