ALMA tutkii Hubblen syvän kuvan aluetta

Now Reading
ALMA tutkii Hubblen syvän kuvan aluetta

Kansainväliset tähtitieteilijäryhmät ovat käyttäneet ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) tutkiakseen maailmankaikkeuden etäistä nurkkausta, jota esittelivät ensimmäisenä Hubble Ultra Deep Fieldin (HUDF) ikoniset kuvat. Nämä uudet ALMA:n havainnot ovat merkittävästi syvempiä ja tarkempia kuin aikaisemmat kartoitukset millimetriaallonpituuksilla.

Tiedotteen mukaan ne osoittavat selvästi kuinka tähtienmuodostuksen nopeus nuorissa galakseissa on läheisessä suhteessa niiden tähtien kokonaismassaan. Ne jäljittävät myös aikaisemmin tuntematonta tähtiä muodostavan kaasun määrää ajan eri hetkinä ja tarjoavat siten uutta tietoa galaksien muodostuksen kulta-aikaan, joka oli noin 10 miljardia vuotta sitten.

Uudet ALMA-havainnot julkaistaan sarjassa tutkimusjulkaisuja, jotka ilmestyvät julkaisusarjoissa Astrophysical Journal ja Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Näitä tuloksia on myös muiden muassa esitelty tällä viikolla Half a Decade of ALMA -konferenssissa Kalifornian Palm Springsissä, Yhdysvalloissa.

Vuonna 2004 julkaistiin Hubblen ultrasyvän kentän kuvat, jotka toimivat NASA:n ja ESA:n Hubble-avaruusteleskoopin syvien kuvien tienraivaajina. Nämä näyttävät kuvat luotasivat avaruutta aikaisempaa syvemmälle ja paljastivat galaksien eläintarhan, joka ulottui ajassa taakse aina miljardin vuoden päähän alkuräjähdyksestä. Aluetta havaittiin useita kertoja Hubblella ja monilla muilla teleskoopeilla ja tuloksena oli tähän mennessä syvin kuva maailmankaikkeudesta.

ALMA on havainnut HUDF-kenttää tähän mennessä kaikkiaan noin 50 tuntia. Tämä on tähän mennessä suurin määrä ALMA:n havaintoaikaa, joka on käytetty yhden taivaan alueen tutkimiseen.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
50%
Mahtavaa
43%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
7%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.