Now Reading
ESO allekirjoitti sopimuksen ELT-teleskoopin jättimäisestä pääpeilistä

Sopimukset ESO:n ELT-teleskoopin 39-metrisen pääpeilin valmistamisesta allekirjoitettiin tänään lähellä Müncheniä sijaitsevassa ESO:n päämajassa järjestetyssä seremoniassa. Saksalainen yritys SCHOTT valmistaa peilin osien aihiot ja ranskalainen yritys Safran Reosc hioo, kiinnittää ja testaa osat. Sopimus peiliaihioiden kiillottamisesta on ELT-teleskoopin valmistamisen toiseksi suurin sopimus ja kolmanneksi suurin ESO:n milloinkaan myöntämä sopimus.

ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) optinen järjestelmä koostuu viidestä peilistä, joista kukin edustaa omaa, merkittävää insinööritaidon haastettaan. Kaikkiaan 798 yksittäisestä, halkaisijaltaan 1.4 metrin kuusikulmaisesta osasta koostuva 39 metriä halkaisijaltaan oleva pääpeili tulee olemaan selvästi suurin milloinkaan optiseen teleskooppiin valmistettu. Yhdessä osat kokoavat kymmeniä miljoonia kertoja enemmän valoa kuin ihmissilmä.

Kun peilin aihiot ovat valmiit, ne siirretään Safran Reosc:lle, joka suunnittelee kiinnityksen, hioo ja kiillottaa osat, sovittaa ne tukijärjestelmäänsä ja suorittaa optiset testit ennen toimittamista. Hiontaprosessin aikana jokainen osa kiillotetaan tarkkuuteen, joka on parempi kuin 10 nanometriä. Tämä vastaa leppäkerttua Ranskan kokoisella alueella.

Par’aikaa ELT on rakenteilla Cerro Armazones -vuorella lähellä ESO:n Paranalin observatoriota Pohjois-Chilessä ja sen on suunniteltu ottavan ensivalohavaintonsa vuonna 2024.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
69%
Mahtavaa
31%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.