NASAn uusi kuva-animaatio paljastaa jo kääpiöplaneetan kaikessa komeudessaan

Now Reading
NASAn uusi kuva-animaatio paljastaa jo kääpiöplaneetan kaikessa komeudessaan

Yhdysvalaltain avaruushallinto NASAn tutkijat ovat koonneet kuva-animaation kääpiöplaneetta Plutosta ja sen Charon-kuusta. Kuva-animaation värikuvat on otettu New Horizons -avaruusluotaimen toimesta 23.-29.6 välisenä aikana 18-24 miljoonan kilometrin päästä.

nh-7-3-15_color_rotation_movie_nasa-jhuapl-swri

Kuvat antavat ennennäkemättömän tarkan kuvan kääpiöplaneetan ja sen kuun pinnasta. Luotaimen lähettämien kuvien perusteella kääpiöplaneetan pinnan väri olisi samankaltainen Marsin kanssa.Pluto ei väritykseltään kuitenkaan ole kauttaaltaan punertava vaan osa sen pinta-alasta näyttää harmaalta.

New Horizon -avaruusluotaimen lähettämissä kuvissa voidaan lisäksi nähdä useita tummia läikkiä, jotka ulottuvat noin 480 kilometrin kokoiselle alueelle kääpiöplaneetan päiväntasaajan alueella. Läikkien syntyperästä ei tähän mennessä ole tietoa.

Aikataulun mukaan New Horizon suorittaa Pluton ohilentonsa 14. päivä heinäkuuta ainoastaan 12 500 kilometrin päässä kääpiöplaneetan pinnasta. Ohilentonsa aikana se tulee ottamaan vielä tarkempia lähikuvia planeetasta ja sitä kiertävistä kuista. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti Softpedia.

Plutoa kiertää kaikkiaan viisi kuuta, mutta Kerberos ja Styx pääsivät valokuviin vasta kuluvan vuoden huhtikuun lopun ja toukokuun ensimmäisen päivän välisenä aikana. Kerberoksen läpimitaksi kerrotaan 10-30 kilometriä, kun taasen tutkijoiden arvioiden mukaan Styxin läpimitta on vieläkin pienempi – arviolta noin 7-21 kilometriä.

New Horizons on NASAn 19. tammikuuta 2006 matkansa aloittanut avaruusluotain, joka on lähetetty tutkimaan kääpiöplaneetta Plutoa ja sen kuita. Se on ensimmäinen NASAn New Frontiers -tutkimusohjelman luotain, jonka tehtävänä on analysoida kääpiöplaneetan kaasukehää ja sen toiminta sekä kuvata kääpiöplaneetan pintaa.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.