Now Reading
VST-teleskooppi taltioi kolme kerralla

Kaksi taivaan kuuluisaa asukasta jakaa näyttämön vähemmän tunnetun naapurin kanssa tässä valtavassa uudessa ESO:n VST-teleskoopin kolmen gigapikselin kuvassa. Kuvassa oikealla näkyy nimellä Sharpless 2-54 tunnettu himmeä, hohtava kaasupilvi. Ikoninen Kotkasumu on kuvassa keskellä ja Omegasumu vasemmalla. Tämä kosminen kolmikko koostaa vain osan valtavasta kaasun ja tomun kasaumasta, jossa uusia tähtiä herää eloon valaisemaan ympäristöään.

Sharpless 2-54 sekä Kotka- ja Omegasumut ovat noin 7000 valovuoden etäisyydellä. Ensimmäiset kaksi ovat Käärmeen tähdistössä (Serpens) ja kolmas Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius). Tässä Linnunradan alueessa on valtava tähtiä muodostavasta aineesta koostuva pilvi. Kolme kaasusumua osoittavat, missä tämän pilven alueet ovat möykkyyntyneet yhteen ja romahtaneet muodostaen uusia tähtiä. Näiden vastasyntyneiden tähtien suurienergiainen valo saa ympäröivän kaasun hohtamaan valoa, jolla on vaaleanpunaisehko sävy osoituksena runsasvetyisistä alueista.

Tämän kuvan havainnot otettiin ESO:n VST-teleskoopilla (VLT Survey Telescope), joka sijaitsee ESO:n Paranalin observatoriolla Chilessä. Lopullinen valtava värikuva koostettiin yhdistämällä kymmeniä kuvia, joista jokainen oli 256 megapikselin kokoinen, teleskoopin suuren formaatin OmegaCAM-kameralta. Pitkällisen työstämisen lopputuloksena on 3.3 gigapikselin kuva, joka on yksi suurimmista ESO:n milloinkaan julkaisemista kuvista.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
80%
Mahtavaa
7%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
7%
Ottaa päähän
7%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.