Tutkimus: neoliittinen Eurooppa oli väkivaltainen paikka

Now Reading
Tutkimus: neoliittinen Eurooppa oli väkivaltainen paikka

Saksassa löydettiin jo vuonna 2006 joukkohauta seitsemän tuhannen vuoden takaa. Paikkaa tutkinneiden arkeologien mukaan tähän mennessä he ovat onnistuneet löytämään ja yksilöimaan kaikkiaan 26 eri henkilön jäänteet. Joukossa on niin aikuisten kuin lapsienkin jäänteitä.

Tutkijoiden mukaan suuri osa näistä joukkohautaan haudatuista kohtasi hirvittävän kuoleman. Luiden tutkimisen perusteella murhattuja kidutettiin ja ruumiita silvottiin – joissaakin tapauksessa jopa henkilön ollessa vielä elossa.

Arkeologien uskomuksen mukaan ihmiset tapettiin eri yhteisöjen välisten kiistojen seurauksena. Tämä selittäisi lisäksi sen, että suurin osa jäänteistä kuului miessukupuolen edustajille. Näyttää lisäksi siltä, että murhattujen henkilöiden jalat ja kallot murskattiin hyökkääjien toimesta. Tämän myötä Neoliittisen Euroopan yhteisöjen väliset taistelut olivat aikaisemmin uskottua verisempiä ja väkivaltaisempia.

Neoliittinen Eurooppa viittaa Euroopan maantieteellisen alueen kulttuurihistorialliseen aikavaiheeseen, joka alkaa noin 7000 eaa. ja päättyy noin 1700 eaa. Kulttuurit eivät olleet yhtenäisiä koko Euroopaan alueella vaan aikakaudelle tyypillistä oli tekniikan leviäminen kaakosta luoteeseen. Nuoremman kivikauden eli neoliittisen kauden alussa noin 7000–4000 eaa. levisivät maanviljely, karjanhoito ja saviastioiden valmistustaito suureen osaan Eurooppaa.

Tutkijat uskovat, että väkivaltaiset konfliktit olivat hyvin yleisiä Neoliittisessa Euroopassa ja hyvin usein päätyivät kokonaisten yhteisöjen hävittämiseen. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti The Conversation.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.