120 miljoonaa vuotta vanha fossiili yllätti tutkijat

Now Reading
120 miljoonaa vuotta vanha fossiili yllätti tutkijat

Tähän mennessä maailman vanhin löydetty käärmeen fossiili yllätti tutkijat. Noin 120 miljoonaa vuotta vanha Tetrapodophis amplectus omasi nimittäin neljä raajaa.

Todennäköisesti se ei kuitenkaan tutkijoiden mukaan käyttänyt näitä kävelemiseen. Tämän sijasta, ne todennäköisimmin auttoivat urosta pitämään naaraasta kiinni parittelun aikana, ja mahdollisesti sen saalista. Aikaisemmin on jo löydetty kahden raajan omaavia nykykäärmeiden esi-isiä, mutta neljällä raajalla varustetuista tämä on ensimmäinen.

neljajalkainen_kaarmeen_fossiili

Yksi löydön tehneistä tutkijoista oli David Martill, joka toimii paleontobiologian professorina Portsmouthin yliopistossa. Fossiili huomattiin luokkaretkellä Solnhofenin museon kokoelmista Saksassa. Tutkiessaan Brasilian pohjoispuolelta löydettyjä, esillä olleita fossiileja, Martill huomasi noin 20 senttimetrin pituisen käärmeen fossiilin. Kyltin mukaan kyseessä oli tuntematon fossiili.

Martill kysyi museolta luvan tutkia fossiilia tarkemmin. Tutkijatiiminsä kanssa hän huomasi, että kyseessä on niin sanottu välimuodon käärme. Tarkempien tutkimuksien mukaan tämä nykykäärmeiden esi-isä söi selkärankaisia, nykykäärmeiden tapaan.

Tämän lisäksi fossiili omaa myös muita käärmeelle ominaisia ominaisuuksia, kuten lyhyt kuono, myrkkyhampaat ja levitettävät leuat joiden ansiosta se pystyi nielemään suurenkin saaliin. Joidenkin mielestä on kuitenkin vielä epävarmaa onko kyse käärmeestä vai ei sillä sen määrittäminen puuttuvaksi linkiksi ei ole helppoa. Tarkemman tutkimuksen myötä tulemme varmasti kuitenkin saamaan vastauksen tähän kysymykseen.

Käärmeet ovat jalattomia matelijoita, jotka ovat lähisukua liskoille mitkä kuuluvat samaan suomumatelijoiden (Squamata) lahkoon. Kun evoluution myötä elämä levisi maalle ja tiheä aluskasvillisuus alkoi haitata liskomaisella ruumiilla kävelyä, alkoivat jalat surkastua ja loppujen lopuksi syntyi matelijalaji jolla ei ollut jalkoja lainkaan.

Näistä jaloista on jäänyt jäänteet boidae-heimon käärmeille kloaakin (viemäriaukon) molemmin puolin jotka esiintyvät pieninä kynsinä. Luurangossa näkyvät pienet luut jotka ovat jääneet raajoista. Kynsille ei ole havaittu varsinaista tehtävää nykypäivinä. Uroksilla kynnet ovat suuremmat kuin naarailla ja ne käyttävät niitä parittelussa naaraan vikittelemiseen ja paikallaan pitämiseen.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.