Näätä pysäytti suuren hadronitörmäyttimen

Now Reading
Näätä pysäytti suuren hadronitörmäyttimen

CERNin suuri hadronitörmäytin on asetettu valmiustilaan. Tapahtumasarjan uskotaan alkaneen pienen villieläimen nakertaessa yhtä laitteen virtakaapeleista. Hadronitörmäytimmen vaurioitunut osa pysähtyi automaattisesti.

Tapahtumaketjun alulle pannut näätä ei valitettavasti selvinnyt aiheuttamastaan vaaratilanteesta, mutta hadronitörmäyttimen kerrotaan olevan pian taas toimintakunnossa. Tiedon mukaan korjaukset saattavat viedä muutaman päivän.

Aiheesta muun muassa uutiosineen Science News -sivuston mukaan kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tämänkaltainen tapahtumasarja on pysäyttänyt hadronitörmäyttimen. Vuonna 2009 sattuneessa tapauksessa linnun tai lentokoneen tiputtama leivänpala aiheutti ongelmia.

Hadron Collider eli LHC (suom. suuri hadronitörmäytin) on Sveitsin ja Ranskan rajalla CERN:in tutkimuskeskuksessa sijaitseva maailman suurin hiukkaskiihdytin ja hadronien törmäytin.

CERNin hallinnoima laite käynnistettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2008. Ensimmäiset protonitörmäytykset suoritettiin marraskuussa 2009.

Koelaitteisto rakennettiin samaan 27 kilometrin mittaiseen tunneliin sadan metrin syvyyteen, jossa aikaisemmin oli LEP-törmäytin (Large Electron Positron). Toisin kuin LEP-törmäytin, jossa törmäytettiin elektroneja ja positroneja, LHC törmäyttää hadroneita, pääasiassa protoneita.

LHC:llä on tarkoitus selvittää aineen rakenteen peruskysymyksiä, kuten mikä on kaiken aineen alkuperä ja kuinka maailmankaikkeus syntyi.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
50%
Mahtavaa
25%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
25%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.