Suomen videopeliala täyttää 30 vuotta

Now Reading
Suomen videopeliala täyttää 30 vuotta

Suomen videopelialan voidaan laskea kaupallisessa mielessä alkaneen tasan 30 vuotta sitten. 18-vuotias Petri Lehmuskoski perusti kahden lukiokaverinsa kanssa Suomen ensimmäisen videopeleihin ja pelilaitteiden tarvikkeisiin erikoistuneen maahantuontiyrityksen.

Videopelialan alkuaikoina pelivalikoimaa oli tarjolla lukemattomille erilaisille kotitietokoneille. Näistä tunnetuin oli 1980-luvun alkupuolta hallinnut Commodore 64.

Ensimmäiset Suomeen maahantuomamme pelit oli tehty ZX Spectrum -kotitietokoneelle. Toiminnan alkukipinä syntyi omasta innostuksesta pelejä kohtaan. Yksi alkuaikojen hittipeli, The Way of the Exploding Fist, jopa myöhästyi Suomen markkinoilta, koska emme omalta pelaamiseltamme muistaneet tilata sitä myyntiin ensin lainkaan, muistelee Petri Lehmuskoski.

Pelialan alku 1980-luvulla muistuttaa jollakin tavalla alan nykytilannetta. Silloin koko peliala oli aivan alkutekijöissään ja intoa riitti samaan tapaan kuin nyt riittää uusien pelialustojen, kehittyvän digijakelun ja suomalaisen pelinkehityksen huikean kasvun aattona.

Digiexpo-messuille FIGMA on koonnut pelialan historiaa esittelevän näyttelyn. Vanhoja pelejä ja pelilaitteita aina 1980-luvulta saakka on kattavasti esillä Petri Lehmuskosken, Janne Kaitilan ja Kaj Laaksosen yksityiskokoelmista.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.