Testissä: Benq EW277HDR 27″ -näyttö

Now Reading
Testissä: Benq EW277HDR 27″ -näyttö

Testitulokset:

Testasimme näytön vanhalla sotahevosella jonka sydämmenä tikittää LGA1366 kantainen 60W TDP arvollinen Xeon -suoritin, emolevynä on edelleen luotettavasti toimiva Gigabyten valmistama aikakautensa helmiä edustava X58A-UD7, kuvaa ruudulle piirtävät kaksi kappaltta ASUS Radeon RX 570 4GB -näytönohjaimia ja käyttöjärjestelmänä vanha Windows 7, ahjan tasalle tietysti päivitettynä. Ajoimme laitteelle normaalin peruskäytön ohella X-riten Eye-One -mittarilla värintoistotestit ja samalla seurasimme mitä Technoline Cost Control -energiankulutusmittari sanoo.

Benq:n näyttö kalibroinnissa.

 

Laite sisältää paljon erilaisia valmiita näyttötiloja erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten multimedia, standard, sRGB ja photo tilat, joiden tarkoitusta en käytännössä ymmärrä. Hyvin kalibroitu näyttö suoriutuu kaikista normaaleista toimista, miksi tarvitaan paljon erilaisia toisistaan voimakkaasti poikkeavia näyttötiloja, varsinkin jos ne eivät edes ole sitä mitä niiden pitäisi olla?

Aiemmasta esimerkkinä sRGB tehdastila, jonka pitäisi tarjota optimaaliset asetukset ja ennen kaikkea tasainen värintoisto, no mutta kun ei vaan tee sitä. Esimerkiksi punainen värialue jää auttamatta vajaaksi. Noh, eipä tätä näyttöä ole suoranaisesti kuvankäsittelyyn markkinoitukaan.


Photo -tila tarjoaa kyllä tymäkämmät värit ja aavistuksen verran laajemman värintoistoalueen, mutta tällä on hintansa. Valokuvia ei tee mieli edes katsella tässä tilassa.

Näytön energiankulutus pyöri luvatun 40W lukeman alapuolella koko testirupeaman ajan, tarkkuudestaan tunnettu Tehnolinen CostControl -mittari näytti näytön energiankulutukseksi keskimäärin 34-35W, mikä on varsin siedettävä arvo.

Päätimme lopettaa leikin näytön valmistilojen kanssa siihen ja kalibroimme laitteen itse, onneksi Benq on antanut säätöihin hyvät mahdollisuudet. Kuvassa vaavuttamamme optimit kalibrointiarvot, jotka luonnollisestikaan eivät ole samat jokaisella yksilöllä. Laitteen valikoista sen verran, että Suomen kieltä laite ei puhu, mutta valikot ovat muutoin suhteellisen helposti hallittavat ja loogiset. Kaksi viikkoa myöhemmin uudelleen kalibroituna arvot olivat siirtyneet Red 89, Green 73 ja Blue 78 -asetuksiin.

Gretag Macbethin ohjelmassa alkoi pinen säätelyn jälkeen näyttämään hyvältä.

 


Kontrastin hieman elävä sweetspot löytyi asetuksien 55-57 väliltä.

 

Jälleen kerran voidaan todeta, että ”huonostakin” ruudusta usein saa kelvollisen laitteen jopa valokuvaajan käyttöön kun malttaa sijoittaa kalibraattoriin, sekä käyttää sitä muutamien viikkojen väelin, sillä edullisten näyttöjen asetukset elävät hyvinkin paljon pienen ajan sisällä.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
75%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Suni Sami